12 Mayıs 2008 Pazartesi

Sefil Molla Kimdir?


Mustafa Efendi adında bir hocanın oğlu olup, dedesi ise Bayburt Müftüsü olan ve Kara Müftü adıyla ün yapmış Hasan Efendidir. Hasan Efendinin vefatından sonra Mustafa efendi memleketini terk ederek Anadolu'nun birçok yerini dolaştıktan sonra önce Kilis'e gelir, ardından Hassa'nın Eğribucak köyüne yerleşir. Buradan da Kırıkhan'ın Ceylanlı köyüne imam olarak gelir. Sefil Molla bu köyde iken 1869 yılında dünyaya gelmiştir.

Sefil Molla ilköğrenimini Babası Mustafa efendiden almış, sonra Belen Rüştüyesinde dört sene okuyup mezun olduktan sonra Belen Müftüsü Hacı seyfi efendiden bir süre ders alır, sonrada Antakya'da Mahmut efendiden ders alır. 1898 yılında Karamürselzade Mustafa Şevki Paşanın emri ile Beyazid-i Bestami Ziyaretgah camine imam ve hatip olarak atanır. Bu görevi ölümüne kadar sürdürür. Önceleri Mürseloğlu Mustafa Şevki paşa, daha sonra oğulları İnayet, İhsan ve Tayfur beylerin himayesinde yaşayan şair 1937 yılında vefat etmiştir. Kabri, Beyazid-i Bestami ziyaretgahı civarındadır.

Şiir yazmaya çok küçük yaşta başlayan Hacı Hakkı halk şiiri tarzında şiirler(Malli deyimle Destan, Türkü, Ağıt) yazıyor, şiirlerinde Sefil Molla mahlasını kullanıyor. Yörede büyük ün kazanan şairin bu ünü yöre dışına taşmıştır. Şiirlerinde sevdalar ve yörede yaşanan küçüklü büyüklü toplunsal olaylar dikkati çeker. Samimi bir eda ile söylenmiş bu şiirlerde Karacaoğlanın lirizmi, Dertli, Seyrani, Dadaloğlunun seziş ve kavrayışları görülür.

Kendi el yazması "Sefil Molla" adını verdiği basılmamış bir divanı vardır. Kitap manzum, mensur, mektuplar, hicviye ve methiyeler, nasihatlar, destanlar, türküler, ağıtlar ve müşaverelerle doludur. Bu divan halen şairin torunu olan Beyazid-i Bestami caminin imamı bulunan Hacı Mustafa Hakkı Konyalı'da bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: